14° Concorso Oleario Internazionale Aipo d`Argento 2017.
Na prestižnom talijanskom ocjenjivanju maslinova ulja 14° Concorso Oleario Internazionale Aipo d`Argento 2017. koji se svake godine održava u Veroni, Ol Istria ekstra djevičansko maslinovo ulje Pendolino osvojilo je prestižno 2. Mjesto u kategoriji srednje voćnosti te Ol Istria Ascolana kao Gran menzione.
Između 280 najboljih talijanskih i mediteranskih maslinovih ulja koji su sudjelovali na natjecanju, Ol Istria je zazuzela svoje prestižno mjesto već drugu godinu za redom.
Ol Istria Pendolino gastronomski je cijenjena sorta zbog punog zaokruženog okusa, zlatno-žute boje s mirisom masline, svježe pokošene djeteline, artičoke i delikatnim mirisom badema.
- sljubiti s krem juhama i jelima od gljiva
- uz tjestenine, rižota i mesa
- posebno dobro uz mesa od divljači, biftek i ramstek
Ol Istria pendolino, dvije godine zaredom, dobitnik je zlatne medalje u kategoriji blagih ulja na prestižnom međunarodnom natjecanju maslinovih ulja Olive d’Or, koje se održava u Kanadi u okviru najvećeg prehrambenog sajma na svijetu. A zlatom je 2016. godine okićeno i na jednom od najvećih natjecanja na svijetu, Los Angeles Extra Virgin Olive Oil Competition, koje predstavlja vrlo važno mjerilo za američkog potrošača.
Ol Istria Ascolana izvanredno je harmonično ulje prepoznatljivo po intenzivnom voćnom mirisu na zrele rajčice i zrelu jabuku, ravnomjerne pikantnosti i gorčine.
- izvrsno kao dodatak juhama i ribi
- uz crveno meso
- uz tjestenine s povrćem
- uz deserte
Tako harmonično ulje, prepoznatljivo po intenzivnom voćnom mirisu na zrele rajčice i zrelu jabuku, izvrsno je kao dodatak juhama, ribi, crvenom mesu, raznim tjesteninama s povrćem te desertima. Kao odličan desert preporuča se skuta ili svježi sir u emulziji meda i ulja ili mousse od čokolade s preljevom ascolane.
Ol Istria ascolana proglašena je najboljim stranim ekstra djevičanskim uljem na manifestaciji Liquor d’Ulivi 2014. u Italiji u organizaciji Associazione Internazionale Ristoranti dell’Olio (Internacionalna udruga restorana maslinova ulja).
Na internacionalnom natjecanju New York International Olive Oil Competition 2015. godine, okitilo se srebrom nagradom, dok je na internacionalnom natjecanju ekstra djevičanskih maslinovih ulja Terra Olivo 2015. održanom u Izraelu, osvojilo odličje Prestige gold.