Ol Istria istarska bjelica omiljeno je maslinovo ulje dobiveno od autohtone istarske sorte koja daje prepoznatljivo ulje svježeg mirisa na zeleni plod masline, vrlo harmonično s usklađenom voćnosti, slatkoćom, gorčinom i izraženom pikantnosti.

Istarska je bjelica omiljeno maslinovo ulje među Istranima, u podneblju iz kojega potiče.

Plod istarske bjelice je zlatno zelene boje u doba pune zrelosti, a odatle i ime ove sorte. Sadržaj ulja u plodu kreće se oko 21%, a što zavisi o većem broju čimbenika i ulje veoma visoke kvalitete. Radi krupnog ploda ova sorta se može konzervirati kao zelena maslina, odnosno ovo je sorta dvojake namjene.

Konzumacija:

  • uz istarsku fritaju
  • uz razne tjestenine s povrćem ili povrćem na žaru
  • sjajno se uklapa uz slastice s čokoladom

Sljubljuje se uz razna jela: tipičnu istarsku fritaju od šparoga i pršuta, povrće na žaru, razne tjestenine s povrćem, razne salate, a posebno je zamijećeno kao kruna slastica od čokolade.

Kao i većina sorta masline ima veći broj sinonima, a najčešće su u upotrebi belica, zlatna belica, bianchera, bjankera, žlahtna belica i drugi.

Na prestižnom natjecanju 13⁰ Concorso Oleario Internazionale Aipo d’Argento 2016. u Veroni, u konkurenciji više od 280 najboljih talijanskih i mediteranskih maslinovih ulja, maslinovo ulje Ol Istria istarska bjelica osvojilo je brončanu medalju u kategoriji srednje voćnosti.

Podijeli