Ovo je sigurno jedna od najraširenijih sorti u svijetu zbog svoje značajne prilagodljivosti na različite agro-ekološke uvjete. Ol Istria leccino je ulje bistre zelene boje, snažnog mirisa zelene masline i svježe pokošene trave, skladna je okusa, s dragocjenom istaknutom notom gorčine i pikantnosti. Njegova je vrijednost neprocjenjiva u pripremanju jela od povrća i mesa.

Leccino razvija bujna stabla s gustom, obraslom krošnjom koja pod teretom ploda poprima viseći izgled. Razvija srednje krupan plod, crne boje u punoj zrelosti čija je prosječna masa oko 4 g. Sadržaj ulja u plodu kreće se oko 22%, a što zavisi o većem broju čimbenika (količini roda, obradi tla, gnojidbi, zaštiti i sl.).

Za ovu sortu je važno napomenuti da plodovi imaju dosta ujednačeno vrijeme dozrijevanja, odnosno u kratkom roku svi plodovi na stablu promjene boju od zelene u crnu. Leccino dozrijeva u drugoj polovini listopada i smatra se jednom od najranijih sorti u našem uzgojnom području.

Plodovi sorte leccino namijenjeni su isključivo za preradu u ulje.
Na prestižnom natjecanju 13⁰ Concorso Oleario Internazionale Aipo d’Argento 2016. u Veroni, u konkurenciji više od 280 najboljih talijanskih i mediteranskih maslinovih ulja, Ol Istria leccino maslinovo ulje osvojilo je srebrnu medalju u kategoriji srednje voćnosti.

Podijeli